OKOŁO 15% POPULACJI MOŻE MIEĆ NIEDOBÓR DAO

OBNIŻONA AKTYWNOŚĆ ENZYMU DAO. PROWADZI DO ZWIĘKSZONEGO STĘŻENIA HISTAMINY WE KRWI, A TO Z KOLEI MOŻE SPOWODOWAĆ POJAWIENIE SIĘ NIEKORZYSTNYCH REAKCJI ORGANIZMU ZWIĄZANYCH Z DOLEGLIWOŚCIĄ OKREŚLANĄ NIETOLERANCJĄ HISTAMINY

Objawy nietolerancji histaminy


• łzawiące oczy

• obrzęk powiek

• swędzenie skóry, oczu

• przekrwienie błony śluzowej nosa

• wodnisty katar, zatkany nos

• kichanie, kaszel

• suchość w jamie ustnej, posmak pieprzu, metalicznym lub gorzkim

• pokrzywka, wysypki, świąd

• obrzęk naczynioruchowy

• natychmiastowe zaczerwienienie twarzy, szyi, klatki piersiowej

• trądzik młodzieńczy, trądzik różowaty• świszczący oddech typowy dla astmy

• opuchlizna

• spadek ciśnienia krwi

• szybkie tętno

• palpitacje serca, arytmie, uderzenia gorąca

• przewlekłe zmęczenie, bóle głowy

• bóle przypominające miesiączkę, zbyt obfite miesiączki

• niestrawność, refluks, wzmożone wydzielanie soków żołądkowych

• ból brzucha, biegunki

• nudności, wymioty

Źródło: https://osteomedic.com.pl/blog/nietolerancja-histaminy-cz2


Postępowanie w nietolerancji histaminy


W nietolerancji histaminy zaleca się wprowadzenie diety niskohistaminowej, która wyklucza pokarmy i napoje, które zawierają znaczną ilość histaminy, są inhibitorami DAO bądź mają zdolności zwiększenia wydzielania histaminy.

Unikać należy:

• fermentowanych produktów

• dojrzewających i pleśniowych serów

• pszenicy (i innych zbóż glutenowych)

• czekolady

• surowych i dojrzewających mięs

• ryb oraz owoców morza innych niż świeże

• octów

• roślin strączkowych

• soi

• cytrusów, truskawek, wiśni, winogron, ananasa, bananów (nasilają wydzielanie histaminy)

• pomidorów

• sztucznych barwników i konserwantów

• herbaty (zielona i czarna – zmniejszają aktywność DAO)

• napojów gazowanych

• alkoholu

• jogurtów, kefirów

• cynamonu, goździków, chilli, anyżu, curry, gałki muszkatołowej

• poszczególnych probiotyków (lactobacillus case)

• szczawianów

• dużej ilości mięsa i ryb (bogate w histydynę)


W przypadku nietolerancji warto włączyć następującą suplementację:

• probiotyki,

• witamina C – jest także silnym antyoksydantem, niweluje stan zapalny i łagodzi objawy

nietolerancji,

• kwercetyna w wysokich dawkach (3-5 g) – naturalna substancja przeciwhistaminowa, która

łagodzi objawy alergii,

• substytucja enzymu DAO (preparat DAO PRO,  DAOsin lub Histasolv),

• witaminy z grupy B, szczególnie B6, która jest kofaktorem DAO

• cynk, miedź,

• pokrzywa,

• flawonoidy


Jednocześnie w przypadku nietolerancji histaminy ważnym aspektem leczenia jest zadbanie o zdrowe jelita, zmniejszanie poziomu stresu, wprowadzenie częstszego treningu wytrzymałościowego niż siłowego, a także prawidłowego nawodnienia i zapewnienie organizmowi prawidłowej ilości snu i odpoczynku

Źródło: https://osteomedic.com.pl/blog/nietolerancja-histaminy-cz2