OBNIŻONA AKTYWNOŚĆ ENZYMU DAO. PROWADZI DO ZWIĘKSZONEGO STĘŻENIA HISTAMINY WE KRWI, A TO Z KOLEI MOŻE SPOWODOWAĆ POJAWIENIE SIĘ NIEKORZYSTNYCH REAKCJI ORGANIZMU ZWIĄZANYCH Z DOLEGLIWOŚCIĄ OKREŚLANĄ NIETOLERANCJĄ HISTAMINY
Objawy nietolerancji histaminy
• łzawiące oczy
• obrzęk powiek
• swędzenie skóry, oczu
• przekrwienie błony śluzowej nosa
• wodnisty katar, zatkany nos
• kichanie, kaszel
• suchość w jamie ustnej, posmak pieprzu, metalicznym lub gorzkim
• pokrzywka, wysypki, świąd
• obrzęk naczynioruchowy
• natychmiastowe zaczerwienienie twarzy, szyi, klatki piersiowej
• trądzik młodzieńczy, trądzik różowaty• świszczący oddech typowy dla astmy
• opuchlizna
• spadek ciśnienia krwi
• szybkie tętno
• palpitacje serca, arytmie, uderzenia gorąca
• przewlekłe zmęczenie, bóle głowy
• bóle przypominające miesiączkę, zbyt obfite miesiączki
• niestrawność, refluks, wzmożone wydzielanie soków żołądkowych
• ból brzucha, biegunki
• nudności, wymioty
Źródło: https://osteomedic.com.pl/blog/nietolerancja-histaminy-cz2
W nietolerancji histaminy zaleca się wprowadzenie diety
niskohistaminowej, która wyklucza pokarmy i napoje, które zawierają
znaczną ilość histaminy, są inhibitorami DAO bądź mają zdolności
zwiększenia wydzielania histaminy.
Unikać należy:
• fermentowanych produktów
• dojrzewających i pleśniowych serów
• pszenicy (i innych zbóż glutenowych)
• czekolady
• surowych i dojrzewających mięs
• ryb oraz owoców morza innych niż świeże
• octów
• roślin strączkowych
• soi
• cytrusów, truskawek, wiśni, winogron, ananasa, bananów (nasilają wydzielanie histaminy)
• pomidorów
• sztucznych barwników i konserwantów
• herbaty (zielona i czarna – zmniejszają aktywność DAO)
• napojów gazowanych
• alkoholu
• jogurtów, kefirów
• cynamonu, goździków, chilli, anyżu, curry, gałki muszkatołowej
• poszczególnych probiotyków (lactobacillus case)
• szczawianów
• dużej ilości mięsa i ryb (bogate w histydynę)
W przypadku nietolerancji warto włączyć następującą suplementację:
• probiotyki,
• witamina C – jest także silnym antyoksydantem, niweluje stan zapalny i łagodzi objawy
nietolerancji,
• kwercetyna w wysokich dawkach (3-5 g) – naturalna substancja przeciwhistaminowa, która
łagodzi objawy alergii,
• substytucja enzymu DAO (preparat DAO PRO, DAOsin lub Histasolv),
• witaminy z grupy B, szczególnie B6, która jest kofaktorem DAO
• cynk, miedź,
• pokrzywa,
• flawonoidy
Jednocześnie w przypadku nietolerancji histaminy ważnym aspektem leczenia jest zadbanie o zdrowe jelita, zmniejszanie poziomu stresu, wprowadzenie częstszego treningu wytrzymałościowego niż siłowego, a także prawidłowego nawodnienia i zapewnienie organizmowi prawidłowej ilości snu i odpoczynku
Źródło:
https://osteomedic.com.pl/blog/nietolerancja-histaminy-cz2
WIĘCEJ INFORMACJI : +48 735 078 007